• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Andruty kaliskie

    Przeczytaj także...
    Produkt tradycyjny – produkt spożywczy chroniony prawem polskim lub prawem Unii Europejskiej, wytwarzany z tradycyjnych surowców, posiadający tradycyjny skład lub sposób produkcji.Oblaty (od łac. oblatum, niem. Oblate) - rodzaj okrągłych wafli o średnicy 10-20 cm, grubości 1-3 mm, według tradycyjnej receptury o smaku słodkim i waniliowym, współcześnie w różnych smakach. Tradycyjny produkt kulinarny znany co najmniej od XIX wieku na Górnym Śląsku (m.in.Pszczyna) oraz w Czechach jako Lázeňská oplatka. i na Słowacji.
    Kalisz (gr. Καλισία, łac. Calisia, jid. קאַליש) – miasto na prawach powiatu w środkowo-zachodniej Polsce, położone na Wysoczyźnie Kaliskiej, nad Prosną, u ujścia Swędrni; historyczna stolica Wielkopolski, stolica Kaliskiego, drugi co do wielkości ośrodek województwa wielkopolskiego, siedziba powiatu kaliskiego, główny ośrodek aglomeracji kalisko-ostrowskiej i Kalisko-Ostrowskiego Okręgu Przemysłowego; stolica diecezji kaliskiej.
    Andruty kaliskie

    Andruty kaliskie – lekko słodkie, cienkie wafle wypiekane od początku XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem; produkt tradycyjny, produkt regionalny.

    Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (ang. Official Journal of the European Union, O.J. EU), do wejścia w życie traktatu nicejskiego pod nazwą Dziennik Urzędowy Wspólnot Europejskich, wydawany przez Urząd Oficjalnych Publikacji w Luksemburgu w trzech seriach:Krajowa lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – ministerialna lista produktów, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Utworzona na mocy ustawy z dnia 17 grudnia 2004 o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.

    9 grudnia 2005 andruty zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 21 kwietnia 2009 na wniosek Lokalnej Organizacji Turystycznej Ziemi Kaliskiej andruty zostały wpisane na listę produktów regionalnych o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.

    Kaliskie – region historyczny i region etnograficzny w środkowej Polsce, na Pojezierzu Wielkopolskim i Nizinie Południowowielkopolskiej, w dorzeczu górnej i środkowej Warty, ze stolicą w Kaliszu; wschodnia część Wielkopolski.Kremówka, napoleonka – w Polsce, ciastko złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożone bitą śmietaną, kremem śmietanowym, budyniowym lub bezowym (na bazie białek), zazwyczaj posypane cukrem pudrem. Bywa również przybierane kremem lub pokrywane warstwą lukru.

    Zobacz też[]

  • napoleonka
  • oblaty
  • Oznaczenia pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej
  • kuchnia wielkopolska
  • Przypisy

    1. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Produkty Regionalne i Tradycyjne, Andruty kaliskie [dostęp 2010-05-30].
    2. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, Rozporządzenie Komisji (WE) nr 326/2009 z dnia 21 kwietnia 2009 r.
      rejestrujące nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Andruty kaliskie (ChOG) [dostęp 07-05-2009].



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.016 sek.