• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Amarula

    Przeczytaj także...
    Maceracja – stosowany przy produkcji win czerwonych i różowych proces, podczas którego z nasion, skórki i miąższu winogron wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe. Pomimo, że termin ten używany jest zazwyczaj w odniesieniu do wina, ten sam proces stosowany jest przy produkcji innych alkoholi, takich jak piołunówka, czy crème de cassis. Proces ten nadaje barwę czerwoną sokowi z winogron, który oryginalnie w 99% jest szarawy (z wyjątkiem skórek, którym antocyjany nadają czerwonawy kolor – Teinturier). Podczas produkcji win białych proces maceracji jest pomijany lub stosowany w niewielkim tylko zakresie.Marula (Sclerocarya birrea) – gatunek średniej wysokości drzewa z rodziny nanerczowatych. Roślina rozdzielnopłciowa, występuje w Afryce południowej i zachodniej. Gatunek ma długą tradycję wykorzystywania i ochrony przez ludność miejscową.
    Destylacja – rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Proces wykorzystuje różną lotność względną składników mieszaniny.

    Amarula – pochodzący z RPA likier wytwarzany z owoców maruli. Dojrzałe owoce są myte, macerowane, a następnie mieszane ze świeżą homogenizowaną śmietanką z cukrem i poddawane naturalnemu procesowi fermentacji. Likier zawiera 17% alkoholu. Obecnie dostępny także w Polsce.

    Przygotowanie miąższu[ | edytuj kod]

    Produkcja tego napoju alkoholowego rozpoczęła się w 1989 roku. Proces produkcji likierów w sposób przemysłowy rozpoczyna od oddzielenia pestek maruli od miąższu w specjalnie do tego przygotowanych bębnach. Oddzielony miąższ przewożony jest w cysternach do piwnic Distell mieszczących się w mieście Stellenbosch. Transport miąższu musi obywać się w temperaturze 8 °C. Taka temperatura jest konieczna, by transportowany miąższ nie podlegał fermentacji. Po przybyciu do miasta Stellenbosch, miąższ przepompowany jest do specjalnie przystosowanych zbiorników.

    Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.Dekantacja – zlewanie cieczy znad osadu, który zalega pod cieczą w naczyniu. Jest to czynność laboratoryjna, gospodarcza lub przemysłowa wykonywana podczas procesu złączenia cieczy i ciał stałych dla skrócenia czasu trwania procesu filtracji fazy stałej w celu jej dalszego wykorzystania, lub też odwrotnie – dla wstępnego oczyszczenia fazy ciekłej.

    Wyrób likieru[ | edytuj kod]

    Proces tworzenia likieru rozpoczyna się w momencie dodania drożdży do umieszczonego w zbiorniku miąższu. Wcześniej do miąższu dodawana jest świeża homogenizowana śmietanka z cukrem. Fermentacja trwa od 7 do 10 dni. Aby proces fermentacji przebiegał sprawnie, utrzymywana jest temperatura od 18° do 20 °C. W czasie trwania fermentacji umieszczony w zbiorniku miąższ opada na dno, a znajdujący się w miąższu naturalny cukier w czasie procesu zamienia się w alkohol, który wypływa ku górze. Po upływie okresu fermentacji następuje zlewanie alkoholu. Dodatkowo alkohol, który pozostał bliżej dna, oddzielony jest od pozostałej części owoców poprzez przeprowadzenie destylacji. Proces destylacji, który odbywa się w miedzianych destylatorach, jest niezbędny do przywrócenia miąższowi maruli aromatu owoców, utraconego w czasie tworzenia likieru.

    Polska, Rzeczpospolita Polska – państwo unitarne w Europie Środkowej, położone między Morzem Bałtyckim na północy a Sudetami i Karpatami na południu, w dorzeczu Wisły i Odry. Powierzchnia administracyjna Polski wynosi 312 679 km², co daje jej 70. miejsce na świecie i dziewiąte w Europie. Zamieszkana przez ponad 38,5 miliona ludzi, zajmuje pod względem liczby ludności 34. miejsce na świecie, a szóste w Unii Europejskiej.Beczka – cylindryczne, wyoblone pośrodku naczynie, tradycyjnie wykonywane z klepek drewnianych, najczęściej dębowych, spiętych metalowymi obręczami z taśmy zwanej bednarką. Rzemieślnik wytwarzający beczki nazywany jest bednarzem. Przemysłowa wytwórnia beczek to beczkarnia. Kształt beczki zapewnia jej wytrzymałość i pozwala stosunkowo łatwo przetaczać i manipulować nią przy przeładunku.

    Sezonowanie[ | edytuj kod]

    Kolejnym etapem produkcji likieru jest sezonowanie uzyskanego płynu. Sezonowanie odbywa się przez dwa lata w przygotowanych do tego celu małych beczkach wykonanych z klepek dębowych. Po dwóch latach do likieru dodatkowo dodawany jest krem, aż zawartość alkoholu wyniesie 17%.

    Homogenizacja (gr. homogenes - jednorodny) – proces polegający na wytwarzaniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą.Dąb (Quercus L.) – rodzaj drzew, rzadziej wysokich krzewów, zaliczony do rodziny bukowatych (Fagaceae Dumort.). Należy do niego ok. 200 gatunków występujących prawie wyłącznie w strefie umiarkowanej półkuli północnej oraz w wyższych partiach gór strefy tropikalnej. Najdalej na południe występują na Wyspach Sundajskich. Gatunkiem typowym jest Quercus robur L..

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • likier
  • Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Strona producenta (ang.)
  • Drzewo i owoce maruli




  • Warto wiedzieć że... beta

    Afryka Południowa – region Afryki, obejmujący południową część kontynentu. Zazwyczaj do krajów Afryki Południowej zalicza się:
    Stellenbosch - miasto w RPA, położone 50 km na wschód od Kapsztadu. Czasami nazywane też Miastem Dębów (afr. - Eikestad).
    Fermentacja – proces enzymatycznych przemian związków organicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową), których efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.84 sek.