• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Amarone

    Przeczytaj także...
    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu winogronowego. Moszcz winogronowy z winogron dojrzałych zawiera ilość cukru dostateczną do otrzymania wina o odpowiedniej mocy, zapewniającej mniejszą lub większą trwałość wina. Proces wytwarzania wina, od odebrania winogron po butelkowanie nosi nazwę winifikacji.Bardolino – włoskie czerwone wino wytrawne klasy Denominazione di Origine Controllata (DOC), produkowane w prowincji Werona, w szesnastu gminach leżących na południowy wschód od jeziorem Garda, spośród których Bardolino dało nazwę winu. Roczna produkcja wina wynosi ok. 230-240 000 hl, z czego 70% trafia na eksport.
    Rondinella – czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana w Wenecji Euganejskiej. Wchodzi w skład m.in. win valpolicella, amarone, recioto della valpolicella i bardolino
    Dwie butelki amarone

    Amarone (właśc. Amarone della Valpolicella) – klasyczne czerwone wytrawne wino włoskie klasy DOC, produkowane na obszarze apelacji Valpolicella na północ od Werony. Nazwa jest zastrzeżona dla win produkowanych z podsuszanych winogron, spełniających normy jakościowe i wytwarzanych w 19 gminach w prowincji Werona.

    Dekantacja – zlewanie cieczy znad osadu, który zalega pod cieczą w naczyniu. Jest to czynność laboratoryjna, gospodarcza lub przemysłowa wykonywana podczas procesu złączenia cieczy i ciał stałych dla skrócenia czasu trwania procesu filtracji fazy stałej w celu jej dalszego wykorzystania, lub też odwrotnie – dla wstępnego oczyszczenia fazy ciekłej.Valpolicella – obszar produkcji win w prowincji Werona we Włoszech, posiadający apelację (Denominazione di origine controllata – DOC), produkujący wina czerwone.

    Winogrona[ | edytuj kod]

    Amarone jest wytwarzane z przynajmniej dwóch odmian winogron: corvina veronese (40–80%, z czego połowa może być zastąpiona szczepem corvinone) oraz rondinella (5–30%). Mieszanka może być uzupełniona innymi czerwonymi odmianami uprawianymi na terenie apelacji, przy czym udział żadnej z nich nie może przekroczyć 10%. Wymienione szczepy są także charakterystyczne dla sąsiedniej apelacji Bardolino DOC.

    Denominazione di origine controllata, w skrócie DOC, i Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) – włoskie oznaczenia pochodzenia stosowane dla artykułów spożywczych, przede wszystkim win, podobnym do francuskiego appellation d’origine contrôlée (AOC) czy niemieckiego Q.b.A. Oznaczenie DOC jest czasami używane dla innych produktów jako alternatywa dla denominazione di origine protetta (DOP), np. serów parmezan i pecorino. Włochy są jednym z najstarszych regionów uprawy winorośli na świecie. Początkowo na terenie dzisiejszych Włoch uprawiali je Etruskowie i Grecy. Potem produkcja wina rozwijała się w starożytnym Rzymie.

    Proces produkcji[ | edytuj kod]

    Amarone

    Wino amarone powstaje z winogron podsuszanych w specjalnych warunkach (np. na drewnianych suszarkach), które w miarę suszenia osiągają wyższy poziom cukrów. Przepisy apelacji wymagają, by proces ten trwał przynajmniej do 15 grudnia, po czym winogrona można poddać winifikacji. Amarone jest winem wytrawnym, więc cukier w całości musi się przekształcić w alkohol. Wymagane jest przynajmniej dwuletnie starzenie w beczkach.

    Corvina veronese – czerwona odmiana winorośli, pochodząca z Włoch i uprawiana tam jedynie w prowincji Werona. Podstawowy składnik m.in. win amarone i bardolino.Węglowodany (cukry, cukrowce, sacharydy) – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CxH2yOy lub Cx(H2O)y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru, np. deoksyryboza).

    Wino[ | edytuj kod]

    Amarone cechuje się rubinowym kolorem, aromatami suszonych owoców i czekolady z gorzkim posmakiem, do którego nawiązuje nazwa oraz wysokim poziomem alkoholu (przynajmniej 14%).

    Wino pochodzące ze strefy upraw o najdłuższej tradycji (gminy Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio i San Pietro in Cariano) może na etykiecie nosić określenie Classico. Starzenie wydłużone do czterech lat uprawnia do predykatu Riserva.

    Zestawienia kulinarne[ | edytuj kod]

    Amarone poleca się do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów, a także do czystej degustacji. Wino należy podawać w temperaturze 20–22 °C, po uprzedniej dekantacji.

    Vin santo (pol. święte wino) albo vin santo toscano – wino deserowe z Toskanii we Włoszech, wytwarzane tradycyjną metodą z suszonych na słomianych matach winogron odmian trebbiano i malvasia.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • vin santo
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 390-391. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    2. Tutto vino. Guida complete ai vini d’Italia. Florencja: Giunti Editori, 2008, s. 390-391. ISBN 978-88-440-3610-2. (wł.)
    3. Tutto vino. Guida complete ai vini d’Italia. Florencja: Giunti Editori, 2008, s. 388. ISBN 978-88-440-3610-2. (wł.)
    4. Tutto vino. Guida complete ai vini d’Italia. Florencja: Giunti Editori, 2008, s. 334. ISBN 978-88-440-3610-2. (wł.)
    5. Tom Stevenson: The Sotheby's Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005, s. 281. ISBN 0-7566-1324-8. (ang.)

    Bibliografia[ | edytuj kod]

  • S. Keevil (red.): Wina świata. Kraje, regiony, producenci. Jak wybierać i serwować wino. Warszawa: Wiedza i Życie, 2007. ISBN 978-83-7184-276-4..




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.042 sek.