• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Agar

    Przeczytaj także...
    Agar-agar, agar (E406) – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz. Odmianą agaru o słabszych własnościach żelujących jest agaroid.
  • agar – drewno żywiczne
  • agar (agar-agar) – substancja żelująca
  • Agar – miasto w Stanach Zjednoczonych, w stanie Dakota Południowa, w hrabstwie Sully
  • Agar.io – gra komputerowa
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Artykuły i przekierowania do artykułów zaczynające się od „Agar
  • Występowanie tekstu „agar” w tytułach artykułów i w przekierowaniach



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.005 sek.