• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Żółtoliczek

    Przeczytaj także...
    Sinaloa – stan w zachodnim Meksyku. Graniczy ze stanami: Sonora (na północy), Chihuahua (na północnym wschodzie), Durango (na wschodzie), Nayarit (na południu). Na zachodzie Sinaloę oblewają wody Oceanu Spokojnego i Zatoki Kalifornijskiej.Głowa (łac. caput) – część ciała zwierząt, zajmująca u człowieka i u innych ssaków szczytowe umiejscowienie (ewentualnie przednie). Szyja (collum) stanowi podporę dla głowy oraz drogę łączącą ją z tułowiem i kończyną górną.
    Stany Zjednoczone, Stany Zjednoczone Ameryki (ang. United States, US, United States of America, USA) – federacyjne państwo w Ameryce Północnej graniczące z Kanadą od północy, Meksykiem od południa, Oceanem Spokojnym od zachodu, Oceanem Arktycznym od północnego zachodu i Oceanem Atlantyckim od wschodu.

    Żółtoliczek (Auriparus flaviceps) – gatunek małego ptaka z rodziny remizów (Remizidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Auriparus. Wyróżniono kilka podgatunków A. flaviceps:

    Durango – stan w północno-zachodnim Meksyku. Graniczy ze stanami Sinaloa, Chihuahua, Coahuila, Zacatecas oraz Nayarit. Stolicą stanu jest miasto Durango.Sonora – stan w północno-zachodnim Meksyku. Graniczy ze stanami: Sinaloa (na południu), Chihuahua (na wschodzie) i z Kalifornią Dolną (na północnym zachodzie). Na wschodzie oblewają ją wody Zatoki Kalifornijskiej. Od północy ma wspólną granicę z amerykańskim stanem: Arizona.
  • A. flaviceps acaciarum – południowo-zachodnie USA do północnej Kalifornii Dolnej, środkowej Sonory, środkowej Chihuahuy i środkowego Durango (północno-zachodni Meksyk).
  • A. flaviceps ornatus – południowo-środkowe USA i północno-wschodni Meksyk.
  • A. flaviceps flaviceps – środkowa Kalifornia Dolna, południowa Sonora i północne Sinaloa (północno-zachodni Meksyk).
  • A. flaviceps lamprocephalus – południowa Kalifornia Dolna.
  • A. flaviceps sinaloae – północno-zachodnia Sinaloa.
  • A. flaviceps hidalgensis – północno-środkowy Meksyk.
  • Wygląd Długość ciała 10-11,5 cm. Mały, szary z wierzchu. Spód ciała jaśniejszy. Głowa samca jaskrawo - żółta. U samicy jest bardziej matowa. Nadgarstek rdzawy, u samca bardziej jaskrawy. Dziób czarny, ostro zakończony. Młode ptaki brązowoszare, jaśniejsze od spodu, bez żółtych piór na głowie i rdzawej plamy na skrzydłach. Zasięg, środowisko Osiadły na południowo-zachodnich pustyniach Ameryki Północnej, porośniętych Parkinsonia aculeata, Inga circinalis i kolczastymi krzewami, w nadrzecznych zadrzewieniach. Żeruje przemykając pośród najcieńszych gałązek, wynajduje owady na spodzie liści.

    Przypisy

    1. Auriparus flaviceps, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Auriparus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 4 sierpnia 2012]
    3. Verdin (Auriparus flaviceps) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 4 sierpnia 2012].
    4. BirdLife International 2012, Auriparus flaviceps, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016 [online], wersja 2015-4 [dostęp 2016-02-04] (ang.).
    5. P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Remizidae Olphe-Galliard, 1891 - remizy - Penduline tits (wersja: 2015-05-27). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-02-04].
    6. F. Gill, D. Donsker: Waxwings and their allies, tits & penduline tits (ang.). IOC World Bird List: Version 5.4. [dostęp 2016-02-04].

    Bibliografia[]

    1. Wiesław Dudziński, Marek Keller, Andrew Gosler: Atlas ptaków świata. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Multico, 2000. ISBN 83-7073-059-0.
    Meksyk (Meksykańskie Stany Zjednoczone, hiszp. México, Estados Unidos Mexicanos, Méjico, nah. Mēxihco) – kraj w Ameryce Północnej. Sąsiaduje ze Stanami Zjednoczonymi (na północy), z Oceanem Spokojnym (na zachodzie i południu), Zatoką Meksykańską i Morzem Karaibskim (na wschodzie) oraz z Gwatemalą i Belize (na południu i południowym wschodzie).Ameryka Północna – kontynent o powierzchni 24 242 000 km² (co stanowi 16,3% całkowitej powierzchni lądów na kuli ziemskiej), położony na półkulach: północnej i zachodniej. Do Ameryki Północnej należy Ameryka Środkowa.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Kalifornia Dolna (hiszp. Baja California) – stan w północno-zachodnim Meksyku położony na Półwyspie Kalifornijskim. Graniczy ze stanami Kalifornia Dolna Południowa, Sonora oraz ze Stanami Zjednoczonymi (stany Kalifornia i Arizona). Na zachodzie oblewają ją wody Pacyfiku a na wschodzie Zatoki Kalifornijskiej. Stolicą stanu jest miasto Mexicali.
    Dziób (rostrum) – rogowy twór u ptaków oraz niektórych innych zwierząt. Tworzą go przekształcone kości szczęki górnej, kości międzyszczękowej oraz kości żuchwy. Kości te tworzą zrąb kostny pokryty pochwą rogową – ramfoteką (rhamphotheca). Część dzioba najbardziej wysunięta do przodu to wierzchołek (culmen).
    Owady, insekty (Insecta) – gromada stawonogów. Najliczniejsza grupa zwierząt. Są to zwierzęta wszystkich środowisk lądowych, wtórnie przystosowały się też do środowiska wodnego. Były pierwszymi zwierzętami, które posiadły umiejętność aktywnego lotu. Rozmiary ciała owadów wahają się od 0,25 mm do ponad 350 mm. W Polsce do najliczniej reprezentowanych rzędów owadów należą motyle, chrząszcze, błonkówki i muchówki. Owady mają olbrzymie znaczenie w przyrodzie, są wśród nich owady zarówno pożyteczne, jak i szkodniki, komensale i pasożyty. Nauka zajmująca się owadami to entomologia.
    Chihuahua – stan w Meksyku, położony w jego północnej części. Graniczy ze stanami Sonora, Durango oraz Coahuila, a na północy z amerykańskim stanami: Nowy Meksyk i Teksas. Stolicą stanu jest miasto Chihuahua. Jest największym stanem pod względem powierzchni.
    Remizy (Remizidae) – rodzina ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes) najbliżej spokrewniona z sikorami (Paridae), obejmująca kilkanaście gatunków. Większość z nich występuje w Afryce, jedynie jeden gatunek – remiz zamieszkuje Europę i Azję, w Polsce dosyć częsty, głównie na niżu.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.031 sek.